Personalități uitate care s-au născut în București: șahistul Adolf Albin a reușit să facă istorie cu mișcările de deschidere care îi poartă numele

Adolf Albin s-a născut pe data de 14 septembrie la București și a murit la 1 februarie 1920 în Viena. Mulți l-au uitat, dar acesta a reușit să intre în istorie pentru mișcarea ,,contragambitul lui Albin”, dar și pentru prima carte de șah scrisă în limba română.

Bărbatul s-a născut într-o familie înstărită, strămoșii lui fiind din Hamburg. La un moment dat toți s-au mutat în Ucraina, dar în secolul al XIX-lea au decis să vină în România.

După terminarea studiilor la Viena, s-a reîntors în țară, unde a deținut titlul de patron al tipografiei Frothier din Capitală. Albin a început să joace șah între vârsta de 20 și 30 de ani și nu a participat la turneuri internaționale decât după ce a împlinit vârsta de 40 de ani.

Cel mai bun rezultat l-a avut la New York în anul 1893, acolo unde s-a plasat pe locul doi în competiție. El a rămas cunoscut mai ales după ce a scris primul manual de șah în limba română: Amiculŭ Joculu de Scachu Teoreticu și Practicu, tipărit la București în 1872.

De asemenea, el este eponimul unor variante fantastice de deschidere, cea mai cunoscută fiind: „contragambit Albin” din „gambitul reginei” și ,,atacul lui Albin”.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments