Destinul școlii de fete Pitar Moș: cultură și educație aleasă de la călugărițele catolice

Pitaș Moș a avut un destin glorios care astăzi a fost uitat. Institutul Sfânta Maria a fost cunoscut și sub numele de Pitar Moș, după numele străzii pe care a fost situată mănăstirea și școala.

Locul a fost considerat în perioada interbelică cea mai bună școală de fete cu internat din București, condusă de Domnișoarele engleze, călugărițele catolice.

Primele surori au venit în București în 1852, la invitația și acordul Episcopului Michel-Angelo Conte di Parsi. Maicile au făcut cunoscută școala de fete după ce au pus accent deosebit pe educație și ordine.

În timpul acesta, domnișoarele erau crescute în dragoste și teama lui Dumnezeu și învățate să fie punctuale, să aibă o ținută demnă și feminină și să se respecte.

„La noi, în Institutul din România, nu au existat niciodată conflicte între generații şi naționalități, iar despre asemenea probleme nici nu se discuta. Noi eram adevărate surori, mai mult chiar decât într-o familie obișnuită, căci ne consacram lui Dumnezeu și eram unite prin El și în El”, susținea Mater Consolata Bachmeyer la acea vreme.

Din păcate, institutul își întrerupe activitatea în data de 3 august 1948, din cauza regimului comunist instalat proaspăt la cârma țării.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments