Povestea cartierului Ferentari: istoria locului care îi sperie și acum pe localnici

Ferentari este cunoscut drept cel mai sărac și cel mai problematic cartier din București. Cu toate astea, puțini știu care este istoria sa veche de peste un secol, dar și originile care sunt strâns legate de dezrobirea romilor din 1856.

În cartier se ascundeau în vremurile apuse tâlharii din Capitală. Chiar din epoca medievală, zona aceasta a orașului încă nedefinită era cea mai săracă, lucru care, din păcate, se păstrează și acum. Cartierul începea atunci de la Podul Calicilor înspre Pieptănari-Ferentari.

De asemenea, un alt detaliu mai puțin cunoscut este legat de numele său. Legenda neatestată documentar arată că numele cartierului ar proveni de la niște ,ferentari’, soldați ai lui Mihai Viteazu, care au fost împroprietăriți de domnitor după bătălia de la Călugăreni.

Altă legendă susține că numele de Calea Ferentarilor ar fi apărut în cinstea soldaților olteni ai domnitorului Alexandru Ioan Cuza. ,Ferentarii’ ar fi primit atunci pământ în această zonă ca răsplată pentru vitejia lor. Cu toate astea, cei mai mulți istorici au spus că Ferentari provine din italienescul ,ferentarius’, soldat din infanteria ușoară a legiunilor romane.

Cu toate astea, după 1945, cartierul a devenit din nou ascunzătoarea celor mai temuți tâlhari din Capitală, unul dintre cei mai cunoscuți fiind Nicolae Purecica, poreclit Nae Chioru’.

După 1975, Nicolae Ceaușescu a ordonat să se construiască acolo uzine și blocuri de nefamiliști pentru muncitorii aduși din toată țara, dar integrarea romilor în societatea ,dezvoltată’ a eșuat.

Imediat după căderea comunismului, fabricile și locurile de muncă au dispărut, iar căminele de nefamiliști nu au rămas în grija cuiva, astfel Ferentari transformându-se într-un adevărat ghetou.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments