Povestea celei mai mari statui din București: a fost ridicată în 1962 la cererea cetățenilor

În Capitală se află un număr impresionant de statui care marchează trecutul țării sau celebrează nume importante din istorie. Nu toate au reușit însă să atragă laude din partea cetățenilor, lucru care s-a întâmplat și cu cea mai mare lucrare care a existat în București.

Mai exact, este vorba despre statuia lui Stalin, care a existat la intrarea în Parcul Herăstrău între anii 1951 – 1962. Amintim că pe locul acela este acum instalată statuia lui Charles de Gaulle.

Totul a început după ce în 1948 s-a anunțat un concurs de proiecte pentru o statuie monumentală a lui Iosif Vissarionovici Stalin.

Anunțul din ziar arăta: ,,Expresia dragostei poporului român față de personalitatea ilustrului conducător al socialismului victorios, mareșalul Iosif Visarionovici Stalin, genialul comandant al armatei pașnice a tuturor muncitorilor de pe glob, cere prezența unui mare monument ridicat în onoarea sa în centrul Capitalei.

Dornice să împlinească această urgentă necesitate culturală, Comitetul pentru Artă și Comitetul de Partid al Capitalei au hotărât să instituie un concurs. Artiștii au datoria patriotică de a se înscrie. Numai arta și talentul unui artist într-adevăr creator vor putea desemna câștigătorul!”

Statuia lui Stalin din București a fost ulterior turnată la Uzinele Malaxa și montată în cele din urmă în 1951, iar pentru amplasarea ei a fost necesară distrugerea ansamblului ,Fântâna Modura’, realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi.

La trei ani după moartea lui Stalin (5 martie 1953) liderul sovietic Nikita Hrușciov a susținut celebrul raport în care denunța cultul personalității și crimele lui Stalin și ale colaboratorilor săi, urmând ca în martie 1962 statuia să fie demolată într-o noapte.

În timpul acesta, mai mulți cetățeni s-au plâns de ,simbolul’ prezent în parc al acestuia, lucru care a făcut autoritățile să acționeze în consecință.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments