Povești din București: terasa Oteteleșanu și viața boemă din casa unei familii de boeri

Terasa Oteteleșanu a găzduit de-a lungul activității sale toată crema culturii noastre. Personalități precum: Eminescu, Caragiale şi Macedonski, Vlahuţă sau Coşbuc, tinerii Ilarie Chendi, Emil Gârleanu, Al. Stamatiad, Minulescu, Sadoveanu sau Rebreanu au călcat pe acolo în timpul vieții.

Povestea localului iubit de cei cunoscuți vremurilor și nu numai a prins contur în timpul domniei Regelui Carol I. Soții Ioan și Elena Oteteleșanu au fost patronii terasei, după ce de-a lungul carierei au fost responsabili de baluri fastuoase organizate de vechea Legație rusă de către familiile aristocrate.

Capul familiei a fost ministru al Controlului între anii 1851-1853 și ministru de Finanțe în 1966. De asemenea, el deținea casele cu același nume ce se aflau pe podul Mogoșoaiei, Calea Victoriei de astăzi.

Chiar Elena a avut ideea să transforme casele într-un loc de întâlnire pentru elite. Din păcate, după moartea bărbatului, averea este moștenită de Ioan Kalinderu, care o vinde Societății de Asigurare Dacia-România. Cea din urmă o dă spre închiriat antreprenorilor vremii, iar casa este astfel preluată de Mihai Stere.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments