Ediția 66 din World Press Photo: cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism începe pe 5 mai

Ediția cu numărul 66 a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, la nivel național, începând cu 5 mai 2023. Aceasta este adusă în România de 12 ani consecutivi de către Fundația Eidos, fiind expusă publicului larg în centrele din nouă orașe din țară.

Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România a declarat că „trăim într-o eră în care fake news-ul devine din ce în ce mai greu de izolat, iar fotojurnalismul de calitate și etic este calea prin care putem obține informații autentice și nealterate.

Ca fotojurnalist am fost în mijlocul unor evenimente extrem de dure, însă chiar dacă realitatea din teren era prea violentă, prea explicită sau pur și simplu prea greu de digerat, am realizat cât de important este ca noi, fotojurnaliștii, să redăm totul cât mai raw, astfel încât să reușim să transpunem oamenii chiar în acel loc și în acel moment. Doar așa putem acționa și înțelege cu adevărat probleme cu care această lume se confruntă.”

Cele 12 fotografii spectaculoase surprind evenimente importante din întreaga lume precum: războiul de agresiune din Ucraina, impactul lui asupra oamenilor sau efectele crizei climatice și protestele civile din jurul lumii.

Acestea vor fi expuse simultan timp de câteva zile, 24 de ore din 24, în perioada 5 mai – 31 mai în: București, Timișoara și Sibiu, ulterior în perioada 3 iunie – 31 iulie în Constanța și Oradea. Amintim că cei patru câștigători globali din cadrul evenimentului au fost selectați din 24 de câștigători regionali, aleși din peste 60.000 de lucrări înscrise:

  • Premiul Fotografia anului: Bombardament aerian asupra spitalului de maternitate din Mariupol, realizată de Evgeniy Maloletka, Ucraina, Associated Press
  • Premiul Reportajul anului: Prețul Păcii în Afganistan, realizat de Mads Nissen, Denmark, Politiken/Panos Pictures
  • Premiul Proiect pe termen lung: Ape zbuciumate, realizat de Anush Babajanyan, Armenia, VII Photo/National Geographic Society
  • Premiul Format Liber: Aici, ușile nu mă cunosc, proiect realizat de Mohamed Mahdy, Egypt
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments