Ilenuța Fotino, ‘biruința’ spirituală a filosofului Nae Ionescu: Bucureștiul a prins viață doar alături de ea

Seducătorul intelectual a rămas în istorie și pentru numărul mare de amante care cuprinde nume celebre din Bucureștiul interbelic.

Acesta a iubit-o cu patimă pe Ștefania Zottoviceanu, Elena Popovici-Lupu sau Maruca Cantacuzino și nu numai. Cu toate astea, el a împărtășit unele detalii spectaculoase despre singura și prima lui iubire, Elena-Margareta Fotino, care mai era cunoscută și drept Ilenuța.

Cei doi s-au cunoscut în primăvara anului 1911, pe când ea era studentă la Litere și Filosofie. Bărbatul a povestit că pentru ea a ,,simțit prima înfiorare de dragoste din viață.”

,,Eram în tren. Când am trecut peste pod la Cernavodă, ne-am sculat în picioare și eram așa de aproape unul de altul! Îmi sprijineam mâna dreaptă de rețeaua ce sta întinsă deasupra locului tău și nu știu dacă trecusem deja podul, dar o clipă ne-am uitat lung unul la altul; nu știu dacă ți-am spus vreodată, dar, în clipa aia, am voit pentru prima oară să cobor brațul, să te cuprind cu el și să te strâng lângă mine.

Nu-mi cunosc precis sentimentele, probabil că nu voiam să te îmbrățișez, nu; dar erai atât de mică, atât de curată și atât de bună, și eu mă simțeam atât de singur! Oh! Aș fi vrut să te am lângă mine, aproape, aproape de tot. Era parcă un sentiment de liniște adâncă ce se cobora în mine la gândul ăsta”. Tatiana Niculescu, “Seducatorul Domn Nae. Viața lui Nae Ionescu”, Editura Humanitas, 2020.

Nae Ionescu și Ilenuța aveau să rămână căsătoriți toată viața, deși pe parcurul mariajului bărbatul a călcat strâmb și i-a umplut inima de durere femeii care i-a dăruit doi băieți.

Cu toate astea, cel din urmă pare că s-a bucurat de viața lângă ea, după ce a luat decizia să își părăsească orașul natal (Brăila) și să vină în București, acolo unde și-a găsit succesul, dar și sfârșitul.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments