Controverse interbelice născute de moda femeilor: reacțiile negative ale bisericii

Străzile Bucureștiului interbelic erau împânzite de doamne și domnișoare cu un machiaj potrivit vremurilor, rochii din materiale delicate, pălării mici și accesorii sclipitoare care îți luau ochii.

Cu toate astea, tendințele au variat rapid din anii ’20 în anii ’30, moment în care femeile au adoptat vestimentații mai lejere. Astfel, acestea au renunțat la coafura pariziană cu bucle strânse și au preferat din ce în ce mai multe un păr lejer și scurt pentru care să nu își facă prea multe griji la ieșirile în oraș.

De asemenea, rochiile de voal, care erau transparente, erau purtate fără sutien. Deși doamnele și domnișoarele se bucurau de simplitatea ținutelor completate de un machiaj puternic ce cuprindea: ruj în nuanțe de roșu aprins, dermatograf negru, sprâncene arcuite și fața pudrată cu alb.

Mai exact, moda ,Micului Paris’ era pe atunci predominant îndrăzneață. Tocmai din acest motiv a născut și reacții negative, mai cu seamă din partea bisericii.

„Păpuşile vopsite şi împopoţonate ce întâlnim zilnic cu rochii străvezii care nu mai tăinuiesc nimic, decoltate până la mijloc şi scurte deasupra genunchiului, cu ciorapi de culoarea pielii, cu pulpele goale purtând şosete spre a ispiti şi a atrage mai mult, fără cea mai mică jenă, privirile trecătorilor, cu obrazul grimat şi buzele şi unghiile roşite, cu părul – care e cea mai frumoasă podoabă a femeii – tuns. Ele fac parte din nenorocire de toate clasele sociale”
(Sursa: Revista funcționarilor publici – iulie 1927)

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments