Filme deosebite din perioada comunistă: au rămas în istoria cinematografiei românești

Cu siguranță românii care au trăit pe pielea lor vremurile pline de restricții și cenzură au fost conștienți de greutatea cu care puteau artiștii să se afirme atunci. Iată că românii nu s-au dat bătuți și au reușit să pună o piatră la temelia cinematografiei românești chiar și în timpul regimului! Ce filme s-au făcut remarcate chiar și atunci?

Pădurea Spânzuraților 1965: ecranizarea romanului scris de Liviu Rebreanu a obținut premiul Premiere Oeuvre la Cannes, iar chiar și acum se bucură de succes în rândul celor mai curioși cinefili. În rolurile principale îi avem pe: Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Toma Caragiu sau Anna Szeles.

Reconstituirea 1968: filmul regizat de Lucian Pintilie a rulat 4 luni în cinematografe, ulterior a fost interzis de PCR până în 1990, după prăbușirea comunismului în România. Protagoniștii din peliculă sunt: Vladimir Găitan, Ileana Popovici și George Mihăiță.

Tănase Scatiu 1976: Dan Piță a pus la dispoziție românilor un film de artă cu o distribuție impresionantă, dar care a fost și el supus cenzurii.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments