Întoarcerea istorică a Regilor: Ferdinand I și Regina Maria au revenit în București în 1918 pentru români

Data de 1 decembrie 1918 marchează un moment istoric pentru români și România. La această dată, la București au ajuns Regii țării: Ferdinand I și Maria, care s-au întors în Capitală după doi ani de aspru refugiu în Iași.

România a intrat în Primul Război Mondial la 27 august 1916 pentru eliberarea românilor din Transilvania asupriți de monarhia Austro-Ungară.

La începutul lunii octombrie din acel an, Puterile Centrale au atacat și forțele române aflate în Transilvania. După o serie de înfrângeri suferite de Armata Română, Puterile Centrale au ocupat mai apoi București în data de 6 decembrie, moment în care o parte din populație, autoritățile și Regii s-au retras la Iași.

După anii de refugiu, Familia Regală a așteptat sfârșitul operațiunilor de evacuare a trupelor Puterilor Centrale, iar mai apoi a revenit triumfătoare în mijlocul românilor.

,,Ne întorsesem ca Rege și Regină a tuturor românilor. Procesiunea noastră a înaintat până la piața clasică de lângă statuia lui Mihai Viteazul, acolo unde ne-am oprit și toate trupele au trecut prin fața noastră.

Erau de-a dreptul înnebuniți de fericire și dădeau glas bucuriei atât de zgomotos, încât mi se făcea teamă să nu moară de efort”, a spus atunci Regina Maria, conform istoricilor.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments