Lăutari din România care au rămas în istorie: mulți au dat culoare Bucureștiului uitat

Românii și-a cântat de-a lungul timpului dorul, neajunsurile și necazul cu ajutorul celor mai mari artiști de la noi. Majoritatea și-au găsit alinarea pe ritmurile muzicii lăutărești, gen care era lăudat în special în perioada interbelică și nu numai. Care au fost cei mai cunoscuți?

Barbu Lăutaru’: Vasile Barbu s-a născut în 1780 și a fost un cântăreț care s-a bucurat de o faimă legendară. Cobza și talentul lui erau nelipsite de la cele mai importante evenimente, iar într-un moment de glorie a reușit să îl impresioneze și pe celebrul Franz List, care i-a spus: ,,Ești un adevărat artist”.

Zavaidoc: acesta a rămas în istorie drept lăutarul Micului Paris. Marin Teodorescu și-a luat un nume de scenă potrivit, s-a lăsat purtat de pasiunea sa și a reușit să devină unul din cei mai iubiți cântăreți din perioada interbelică. Talentul lui a fost recunoscut chiar și de însuși George Enescu.

Nicu Iancu Iancovici: a fost un violonist de origine evreiască, susținutor al cântecului popular din zonă și militant cultural al românilor din Imperiul Habsburgic.

Grigore Vindereu: artistul a fost mentorul lui Ciprian Porumbescu, dar din cauza lipsei documentelor scrise se știu puține lucruri despre legăturile lor artistice.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments