Legenda celor mucenicilor: de ce au forma cifrei 8?

Ziua de Mucenici este una foarte importantă pentru creștini. Aceasta își are originea în străvechile ritualuri practicate de români la început de an agrar, celebrat în stil vechi pe data de 9 martie.

Din acel punct, oamenii făceau trecerea de la iarnă la primăvară, data fiind marcată de două sărbători: Baba Dochia și prima zi a celor 40 de Mucenici.

Poate puțini știu, dar mucenicii aveau în trecut forme diverse a unor figurine (cu ochi, nas, mâini și picioare), ulterior s-a ajuns la forma simplă a cifrei 8 care creionează totuși o siluetă, serbând omul și creația supremă. Legenda arată că sfinții Mucenici nu au ascultat de Agricola, un dușman al creștinilor.

Toți au refuzat să îl părăsească pe Hristos, așa că au fost pedepsiți și aruncați dezbrăcați în lacul Sevastia, care în acea perioadă a anului era aproape înghețat. Unul dintre ei nu a mai rezistat și a ieșit din apă chiar în cada cu apă caldă cu care erau ademeniți.

Din păcate, acesta a murit, dar ceilalți au continuat să reziste. În cele din urmă Agricola i-a scos din apă, le-a sfărâmat gleznele și i-a ars de vii. De atunci, ziua de 9 martie le este dedicată și închinată cu 40 de pahare, câte unul pentru fiecare, pentru sacrificiul făcut.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments