RMN, CT, Rx si alte acronime

Ma doare spatele, vreau “sa-mi fac” un RMN, ca e cel mai bun si, oricum, vreau sa fiu eu sigur (?!). Doctorul m-a trimis la radiografie sau, “mai rau” mi-a recomandat doar kinetoterapie. E clar, habar n-are/ e prea tanar/ batran/nu-l intereseaza/ vrea spaga.

Statistic, fiecare om de pe planeta va avea cel putin o data in viata un episod de durere lombara acuta. Unii dintre noi ajung si la un consult de specialitate cu aceasta ocazie. Ce ne-ar ajuta sa stim din perspectiva pacientului cu simptome lombare:

  • Diagnosticul este pus de catre doctor. Punct. Nu vecina, unchiul, un prieten kineto, osteopatul sau vanzatorul de uleiuri. In stabilirea diagnosticului prezentarea clinica este cea mai relevanta (cat, cum, cand apar simptomele), investigatiile suplimentare (de obicei imagistica, uneori si altele) nefiind indicate in afara unor suspiciuni de patologie grava (steaguri rosii) foarte rare statistic. Ba chiar exista studii care demonstreaza ca un RMN de obicei face mai mult rau decat bine in cazul durerilor lombare
  • Strict in cazul patologiilor lombare, diagnosticul nu este foarte relevant in conceperea planului terapeutic. 90-95%  dintre acestea sunt denumite generic “durere lombara nespecifica” iar eventualele modificari observabile pe RMN NU SE POT CORELA CU INTENSITATEA SIMPTOMELOR
  • Nu exista un “gold standard” in tratamentul instituit, dar exista recomandari in urma a numeroase studii. Miscarea, exercitiul fizic terapeutic  aduc cele mai mari beneficii, medicatia poate avea efecte doar pe termen scurt iar repausul (mai ales la pat) este total contraindicat.
  • Nu exista un program de exercitii care sa se poata aplica oricarui pacient, exercitiul este demonstrat ca fiind benefic, dar este de preferat sa se aleaga directiile preferate, intensitatea si volumul in urma unei evaluari biomecanice. Modalitatile passive (tehnici manuale, lucrul cu aparate-fizioterapie) pot fi de ajutor pe termen scurt dar tot miscarea constituie de cele mai multe ori solutia.

In loc de concluzie: conform modelului bio-psiho-social de evaluare a pacientului cu patologie lombara nu se recomanda RMN mai ales in “early phase” (primele 6 saptamani).

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

Redactie

Orasul Bucuresti prezentat altfel! Aici poti gasi evenimente, cafenele, locatii, fotografii, oameni si idei frumoase, prezentat de tineri pentru tineri !

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments