Povestea Ștefaniei Mărăcineanu: savanta din București care a fost victima nedreptății după ce i s-a furat un Premiu Nobel

Ștefania Mărăcineanu s-a născut în București pe data de 18 iunie 1882, a fost o savantă de renume internațional și a rămas în istorie pentru diverse teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii.

Despre viața sa se cunosc însă foarte puține lucruri. Se știe că a avut o copilărie nefericită despre care a evitat să vorbească, dar cu toate astea s-a bucurat de o carieră strălucitoare în domeniul științelor.

În anul 1910 a terminat cursurile Facultății de Științe Fizico-Chimice, ulterior a predat la Școala Centrală din București, iar în 1922 a mers să studieze la Paris, fiind remarcată de Marie Curie la Institutul Radiului.

Aceasta a descoperit mai apoi cum se produce radioactivitatea artificială, lucru demonstrat și în teza sa de doctorat ce a fost susținută la Sorbona în fața unei comisii din care făcea parte și Marie Curie.

Din păcate, românca a pierdut Premiul Nobel pentru descoperirea făcută chiar în favoarea soților Frederic și Irene Joliot-Curie, cea din urmă fiind fiica lui Marie Curie.

Cu toate astea, toate datele oficiale arată că românca este prima care a dezvăluit lumii întregi radioactivitatea artificială, dovada fiind lucrarea ei scrisă cu 10 ani înainte de informațiile aduse de cuplul celebru.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments