Preparatul-vedetă din Bucureștiul de altădată: rețeta originală

Românii sunt gurmanzi, iar acest lucru s-a putut observa de-a lungul timpului. Deși poporul a trecut prin clipe la extremă, gospodinele au încercat întotdeauna să reunească familia la o masă plină de preparate ca la carte. De asemenea, mâncarea bună este și motivul întâlnirilor cu prietenii într-o zi de weekend sau în concediile din vară. Preparatul-vedetă din Bucureștiul de altădată este și acum consumat cu mare drag de toți cetățenii.

Poporul nostru are multe influențe inclusiv din punct de vedere al gastronomiei, dar cu toate astea puțini sunt cei care refuză un mic bun cu muștar. Scriitorul Constantin Bacalbaşa a afirmat în cartea ,,Bucureștii de altădată” că mititeii au fost inventați în restaurantul ,,La idee”, în Capitală.

Mai exact, proprietarul ar fi rămas atunci fără mațe de oaie pentru cârnați și ar fi pus carnea direct pe grătar, astfel ajungând la micul care se consumă astăzi cu plăcere în aproape fiecare weekend cu prietenii.

Cu toate astea, bucătarul de al Carul cu Bere (localul vecin) a mărturisit că micii sunt originari din Balcani. Indiferent de locul în care s-au născut, cea mai veche rețetă a lor se păstrează și acum la Biblioteca Academiei din Capitală.

Rețeta originală: 16 iulie 1920

,,Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.

Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform.

Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor”

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments