Prima zi de școală în comunism

Școala nu însemna doar orele de curs pentru elevii din vremea regimului comunist, ci și ateliere, diverse activități, munci la strung, dar și munca patriotică și apartenența la organizații.

Mai exact, ,șoimii patriei’, ,pionierii’ și ,UTC-iștii’ erau educați moral și civic în spiritul doctrinei respectate de toți cetățenii. În timpul acesta, toți trebuiau să învețe excepțional, să nu iasă din cuvântul tovarăților și să iubească poporul și patria.

Prima zi de an școlar aducea copiii în clase cu uniforme pentru ca nimeni să nu se diferențieze din punct de vedere al vestimentației.

De asemenea, obișnuită era și poza deasupra catedrei cu chipul conducătorului țării, manualele unice, abecedarele cu texte patriotice și sesiunile de muncă pe câmp.

Mai mult decât atât, pe vremea lui Ceaușescu anul școlar era împărțit în trei trimestre, anul școlar fiind structurat astfel: ciclu primar (clasele I-IV), gimnaziu (clasele V-VIII), treapta I de liceu (IX-X) şi treapta a doua de liceu (clasele (XI-XII).

După ce elevii de clasa a VIII-a susțineau examenul de capacitate, cei care reușeau să intre în clasa a XI-a trebuiau să susțină un nou examen numit Treapta I, iar cine nu putea trece treapta nu putea continua nici cursurile la zi la liceu.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments