Rolul femeii în perioada comunistă: cum era văzută?

Egalitatea și emanciparea femeilor se dorea încă din vremuri deja apuse, dar cu toate astea doamnele și domnișoarele au început târziu să simtă independență și libertatea de alegere.

Nicolae Ceaușescu a creionat rolul și statutul femeii din anul 1973, moment în care a declarat că: „Cea mai mare onoare pentru femei este să nască, să dea viaţă şi să crească copii. Nu poate fi nimic mai scump pentru o femeie decât să fie mamă.”

De asemenea, tot șeful statului lăuda rolul dublu pe care îl avea femeia: de mamă și de muncitoare. Cu toate astea, aceste cerințe aduceau mai multe griji pe umerii tuturor doamnelor.

O zi din viața unei femei obișnuite

„Portretul unei zile banale de iarnă din viaţa unei neveste în comunismul anilor ’80 era cam acesta: trezit la ora şase dimineaţa, coadă la lapte, pregătit copii pentru şcoală, plecat la serviciu pe scara autobuzului, îngheţat de frig iarna, coadă între orele 16-18, întors, hrănit familie, curăţenie, încălzit paturile cu sticle cu apă caldă, culcat copii, spălat cu apă din oală, încălzită cu fierbătorul.”

Imaginea astfel creată ne face să reflectăm asupra veridicităţii discursului oficial şi să realizăm că existau două imagini, una a femeii promovate de Partidul Comunist Român, precum şi o imagine a femeii ce se confrunta cu lipsuri, ziua era prea scurtă pentru multitudinea obligaţilor pe care le avea de îndeplinit, iar în acest sens, titlul cărţii Ecaterinei Oproiu, „3×8 plus infinitul”, este emblematic”, a afirmat Mihaela Miroiu, teoreticiană feministă și activistă pentru drepturile omului.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments