Tradiție 1 Mai: de ce mâncăm mici de Ziua Muncii?
Ziua Muncii este o sărbătoare aparte pentru toți românii care abia așteaptă să iasă la grătare alături de prieteni și să se relaxeze din plin. Aceasta este o zi liberă, fiind inclusă în categoria zilelor libere. De-a lungul timpului, a rămas o tradiție ca toată lumea să mănânce mici de 1 Mai, dar puțini știu de ce se întâmplă acest lucru.
În România, oamenii merg de cele mai multe ori la mare și consumă mici cu ocazia Zilei Muncii, acest preparat fiind considerat o specialitate de-a casei.
Cu toate astea, ei se mai regăsesc și în: Grecia, Turcia și Serbia. Cert este că povestea micului a început în zona Balcanilor în secolul al XIX-lea.
Se spune, însă, că micii au fost inventați de nevoie la hanul ,La Iordachi’ din București, acolo unde de 1 Mai mulți stau la cozi imense în special la Terasa Obor, renumită pentru o rețetă deosebită.
Cârciuma menționată ce era condusă de Iordache Ionescu a rămas fără mațe pentru cârnații pe care îi vindea, astfel bucătarul a pus direct carnea din interior pe grătar și a început să o servească alături de pâine și muștar clienților.
Invenția a avut succes, iar majoritatea localnicilor s-au îngrămădit la localul faimos care a rămas în istorie pentru creația pe care astăzi românii o consideră a lor și cu care se delectează de Ziua Muncii, pentru a marca inventivitatea și delicatesa culinară pur românească.