Tradiții pentru luna august: pregătirile de sărbători sunt în toi în ultima lună calendaristică a verii

Românii sunt bucuroși de sărbători pe bandă rulantă în sezonul cald și nu numai. Iată că luna august este potrivită pentru cei mai petrecăreți, dar și credincioșii care respectă cu strictețe toate rânduielile.

În ultima lună calendaristică de vară sunt multe sărbători care sunt strâns legate de tradiții și superstiții bine știute de poporul nostru.

Primele din acest șir sunt: Schimbarea la Față, Sfânta Maria Mare, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Alexandru.

De asemenea, pasionații de astronomie se bucură doar în luna august de Perseide, ploaia de stele de pe cer ce apare între nopțile 12-13 august și 13-14 august.

În tradiția populară, luna aceasta mai este numită și Măselar, Gustar sau Secerar, iar potrivit datinilor acum începe perioada împerecherii urșilor, turmele de oi coboară de la munte, grânele sunt sfințite, iar stupii sunt retezați și pregătiți pentru iarna care va urma.

Cei mai mulți români au obiceiul de a merge mai des la biserică, mai ales că se apropie postul Adormirii Maicii Domnului între 1 și 15 august și Schimbarea la Față.

Acestea schimbă obiceiurile tuturor alimentare și nu numai, astfel că de departe cel mai cunoscut preparat este pâinea îndulcită cu zahăr sau miere servită cu vin roșu în semnul sacrificiului suprem făcut.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments