Povestea sopranei Hariclea Darclée: ,,Privighetoarea Carpaților”

Hariclea Darclée s-a născut în Brăila și se spune că la nașterea ei s-a prezis că: ,,duduia va călători mult și va fi mereu în sărbătoare”.

Aceasta a început să cânte la în orașul natal, iar mai apoi a continuat să uimească pe toată lumea în Iași, București, Paris, Roman, Madrid sau New York. De asemenea, marii compozitori Puccini și Verdi i-au scris special partituri pentru a putea străluci pe marile scene.

Artista era cunoscută drept ,,Privighetoarea Carpaților” și pentru faptul că reușea să umple sălile cu Regi și Regine, Prinți sau Prințese doar prin glasul său. Soprana a revenit în țară pentru visul său de a naște școli de canto, dar nu a primit ajutor.

Atunci, Hariclea s-a retras într-un hotel de pe Calea Griviței și s-a stins în sărăcie, după ce vânduse tot ce avea. De asemenea, ea nu a lăsat în urmă nici măcar bani de înmormântare, motiv pentru care Ambasada Italiei s-a ocupat de toate cele sfinte.

,,Dacă vocea umană ar fi palpabilă, aș lua dintr-a dumitale și aș face tartine pe care să le gust tot timpul”, a spus compozitorul Charles Gounod despre ea.

1 1 vote
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments