Bazele Palatului Cotroceni: ce rol a avut inițial reședința regală de astăzi din București?

Palatul Cotroceni este în aceste momente o reședință regală din Capitală, care servește ca sediu al Președinției României. Clădirea se află în sectorul 6, pe Bulevardul Geniului nr. 1-3.

Șerban Cantacuzino a fost cel care a ridicat fundația sa pe dealul Cotrocenilor, dar ca o mănăstire. Opera lui a fost continuată mai apoi de Constantin Brâncoveanu, care a poposit de multe ori în lăcașul sfânt, rol pe care l-a avut inițial reședința de astăzi.

În 1862, Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca locuință domnească de vară, iar mai apoi Principele Carol I al României începe să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosința tuturor moștenitorilor Coroanei.

Evoluție:

  • În august 1916, la Palatul Cotroceni a avut loc Consiliul de Coroană, prezidat de Regele Ferdinand, în care s-a stabilit intrarea României în primul Război Mondial de partea Antantei.
  • Între anii 1949 – 1976, Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor. Avariat în timpul cutremurului din 1977, lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani, fiind coordonate de arhitectul Nicolae Vlădescu.
  • În anul 1984, la ordinul președintelui Nicolae Ceaușescu a fost demolată biserica mănăstirii, ridicată de Șerban Cantacuzino.
  • Palatul Cotroceni a devenit după Revoluția română din 1989 reședința oficială a Președintelui României.
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments