Calea Victoriei, loc de promenadă pentru elitele românilor: a fost prima stradă pavată din România
Calea Victoriei este una din cele mai importante artere situate în centrul Bucureștiului. Aceasta se întinde din Piața Națiunile Unite până la Piața Victoriei și are o lungime de 2.700 de metri. Toți bucureștenii o știu, dar puțini cunosc semnificația sa din vremurile trecute.
Pe vremuri, Calea Victoriei era un loc de promenadă pentru elitele românilor, era un spațiu boem, dar și un vad comercial important. Mai mult decât atât, aici se ,,punea la cale” lumea și treburile statului.
De asemenea, chiar istoria Bucureștiului se împletește în jurul său pentru că aceasta a fost prima stradă pavată din România, lucru care a adus un statut aparte locului.
Poate nu mulți știu, dar numele vechi al Căii Victoriei este Podul Mogoșoaiei, cel din urmă fiind schimbat în anul 1878, după ce trupele române și-au făcut intrarea în oraș pe această arteră, după victoria obținută. Cu toate astea, ea apare în primele însemnări sub numele de: Detalii despre Calea Victoriei.
„A umbla pe aceste poduri este o adevărată tortură. Fără veste te simţi cufundat deodată în noroi şi te mai alegi şi cu o mână scrântită sau cu un picior frânt. Să mai adăugăm pe lângă aceasta şi lipsa felinarelor şi abia atunci putem face o idee despre trista stare în care se aflau uliţele Bucureştilor pe timpii aceia”, scria Nicolae Filimon.