Totul despre statuile din Parcul Carol: ,,Giganții și nimfa adormită”

Majoritatea bucureștenilor au văzut statuile impresionante din parcul Carol, iar câțiva chiar au ridicat un semn de întrebare în privința lor. Acestea sunt cunoscute ca ,,Statuile Giganții” și se află pe aleea principală a parcului, chiar în apropierea intrării în parc din Piața 11 iunie.

Acestea fac parte din proiectul realizat de arhitectul Remus Iliescu alături de sculptorii: Frederic Storck, Dimitrie Paciurea și Filip Marin din lucrarea intitulată ,,Grota fermecată”.

Lucrarea a luat naștere cu ocazia organizării Expoziției Generale Române în Câmpia Filaretului din anul 1906, conceptul fiind realizat de Dimitrie Paciurea, care s-a inspirat din ,,Legenda Jepilor”.

Din păcate, grota nu mai există astăzi, iar Giganții au fost duși din perimetrul inițial puși de o parte și de alta a aleii principale a Parcului Carol I din București. Mai mult decât atât, ,,Nimfa” a fost relocată în Parcul Herăstrău.

Legenda vorbește despre doi frați, Andrei și Mirea, dar și despre o femeie. Cei doi tineri gemeni au întâlnit-o pe Rolanda în timp ce erau la vânătoare, iar la prima vedere s-au îndrăgostit de ea. Mama flăcăilor le-a propus ca fiecare în parte să o ceară pe Rolanda de soție, iar mai apoi să vadă ce decide fata. După o seară de gândire, fata le-a spus:

,,Vă iubesc pe amândoi… De aceea nu pot să mă dau pe nici unuia din voi. Acela însă care mă va scoate din această prăpastie, acela să-mi fie bărbat” și se aruncă în abis” — Petre Oprea: Incursiuni în sculptura românească, Editura Litera, București, 1974

În timpul căderii sale, frații gemeni s-au prefăcut în cei doi Jepi și au împietrit.

5 1 vote
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments