Curiozități din Bucureștiul interbelic: moda pariziană, construcții și noua etapă de creștere economică

Perioada interbelică a însemnat mult pentru București, moment în care s-a născut o nouă etapă economică pentru România. Capitala s-a reparat treptat, după încheierea Primului Război Mondial, iar oamenii de aici au fost primii români care s-au bucurat de confortul unei rețele de canalizare, apă potabilă și dotarea locuințelor cu băi. Iată câteva lucruri interesante pe care toată lumea trebuie să le cunoască despre vremurile apuse!

  • În anul 1926, Bucureștiul este împărțit în patru mari sectoare astfel: Sectorul I Galben, Sectorul II Negru, Sectorul III Albastru şi Sectorul IV Verde, şi o zonă periferică constituită din teritoriului celor 12 comune suburbane.
  • Bucureștencele anilor ’20 se inspiră din moda pariziană. Fetele purtau pălăriile mici cu șiraguri de perle lungi de 1 metru, rochii din materiale pastelate, iar bărbații aveau mereu pălării și bastoane.
  • Între 1921 și 1922 se contruiește după modelul parizian un Arc de Triumf ce comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Monumentul a fost renovat în perioada 1935-1936.
  • Înmormântările din Bucureștiul interbelic erau împărție pe trei clase de înmormântare, în funcție de nivelul de trai al oamenilor. Astfel, clasa a III-a era cea mai ieftină, fiind destinată oamenilor nevoiași. În acest caz dricul era tras de doi cai. De clasa I beneficiau bucureștenii înstăriți. Dricul era mare și strălucitor și era tras de șase sau chiar de opt cai.
  • Între 1918 și 1939 au fost deschise zeci de săli de cinematograf în București. Primul film sonor integral românesc se turna în anul 1935 și se numea „Bing Bang”. Acesta prezintă povestea unor șomeri din perioada Bucureștiului dintre cele două războaie mondiale.
  • Industria textilă se dezvoltă extrem de mult. De exemplu, în anul 1938 această industrie oferea la nivelul Capitalei aproape 18.000 de locuri de muncă.
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments