50 de ani de la lansarea primei Dacia: modelul 1100

Se împlinesc 50 de ani de la lansarea primei Dacia: modelul 1100. Pe 20 august 1968 ieşea pe poarta uzinei de la Colibaşi, prima maşină produsă în România. La volanul primului automobil românesc se afla chiar preşedintele ţării, Nicolae Ceaușescu, cel ce a şi primit, de altfel, maşina cadou.

Autoturismul avea aplicată o plachetă din bronz cu un mesaj special. „Primul autoturism de serie fabricat în RSR. Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste“.

Cea mai cunoscută mașină Dacia este modelul 1300, dar acesta n-a fost primul. Pe 20 august 1968, Nicolae Ceaușescu – atunci, liderul României de aproape trei ani –primea spre condus mașina cunoscută drept „Prima Dacia produsă în România” Berlina produsă sub licenţa Renault 8 a fost fabricată timp de patru ani. Francezii furnizau, în baza contractului de licenţă, părţile componente ale modelului, iar românii le asamblau.

Daca iti place poti citi si: Cum să primești, gratuit, mașină la schimb pe asigurarea RCA?

Momentul culminant al scoaterii de pe bandă a primului autoturism Dacia a fost minuţios gândit, mai ales că vehiculul îi era destinat lui Nicolae Ceauşescu. Oficial, prima Dacia a ieşit de pe liniile de montaj în ziua cea mare a festivităţilor. Neoficial însă acest lucru s-a întâmplat cu aproape trei săptămâni mai devreme, pe 3 august 1968. Vehicululul ales să-i fie înmânat lui Nicolae Ceauşescu a fost, de fapt, varianta îmbunătățită a uneia dintre maşinile produse în prima jumătate a lunii august 1968. Secretul a fost însă bine păstrat.

Sursa: Universul Argesan

 

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

Redactie

Orasul Bucuresti prezentat altfel! Aici poti gasi evenimente, cafenele, locatii, fotografii, oameni si idei frumoase, prezentat de tineri pentru tineri !

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments