Detalii neștiute despre Biserica Stavropoleos: este un simbol important al Bucureștiului

Biserica Stavropoleos este ortodoxă și una din puținele construcții existente din București în stil brâncovenesc. Aceasta se află în centrul orașului și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, dar și al Sfântului Iustin Martirul și Filosoful.

Lăcașul sfânt poartă un nume într-o formă românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin ,Oralul Crucii’, iar frumusețea și importanța sa a adus-o pe Lista monumentelor istorice din România.

Biserica a fost ridicată în anul 1724 în timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat în Țara Românească. Cel care a realizat-o a fost chiar Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir, care a gândit-o în incinta unui han existent pe vremurile acelea.

Poate puțini știu, dar detaliul interesant ce a rămas încă sub ochii turiștilor și localnicilor sunt cântările în stil bizantin care se fac doar aici. Specialiștii susțin încă că muzica este neo-bizantină sau de tradiție bizantină pentru a evita controversele legate de raportarea la spațiul și perioada Imperiului în sine.

Un alt amănunt important despre locație este că în anul 1897 s-a decis restaurarea după avariile aduse de timp. Pentru acest lucru, Ministerul Instrucțiunii și al Cultelor a făcut demersuri și a cerut ajutorul arhitectului Ion Mincu.

Cel din urmă a subliniat însă că refacerea sa este imposibilă din cauza greșelilor de construcție, dar cu toate astea autoritățile au intervenit chiar și după spusele specialistului și au reformat planurile în 1904, dar pentru ridicarea clădirii alături de biserică.

În prezent, din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica ce poate fi admirată de trecători, alături de care există o construcție din secolul XX ce adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi sau alte obiecte de cult.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments