Castelul Iuliei Hașdeu: ce decorațiuni mistice are?

Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost un filolog, poet, prozator și jurnalist celebru. Acesta a avut parte de o tragedie imensă atunci când singura sa fiică a murit la doar 18 ani din cauza unei boli.

În memoria fetei, poetul a construit în perioada 1888-1891 un templu în cavoul din Cimitirul Bellu din București, iar mai apoi un castel impresionant în Câmpina după planurile dictate de Iulia în ședințele de spiritism.

„Moartea Iuliei a răvăşit mintea lui Hasdeu. Acesta nu a lăsat în uitare totală ceea ce acumulase până atunci. Dacă opera lui ştiinţifică a suferit practic o cădere totală, sufletul său a trecut într-o nouă etapă de frământări şi căutări de răspunsuri.

Dar opţiunea pentru spiritism nu l-a făcut să abandoneze complet simbolurile masonice şi înţelesurile lor tainice. Mormântul Iuliei şi Castelul Iuliilor de la Câmpina sunt pline de forme şi semne simbolice“, scrie profesorul ploieştean Constantin Nemeş în „Hasdeu şi masoneria“.

Construcția este decorată cu foarte multe simboluri mistice. Mai exact, are la bază principiul cifrelor 3 și 7, care au o semnificație puternică.

Este vorba despre 3 turnuri, 3 pivnițe și scări formate din câte 7 trepte. De asemenea, intrarea în castel se face printr-o ușă de piatră masivă ce este plasată pe un ax în jurul căruia ușa se învârte în funcție de rotația pământului.

Mai mult decât atât, ușa este flancată de două tronuri pe care stă câte un sfinx cu cap de femeie, iar tot aici sunt scrise cele 7 reîncarnări posibile ale Iuliei și diverse semne pitagoreice.

Templul din cimitirul Bellu are și el diferite simboluri. Concret, plafonul mormântului fetei este albastru și cupola castelului tot albastră, lucru care reprezintă bolta cerească.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments