Impozitare bacșiș în România: ce cred proprietarii din domeniul HORECA despre această măsură?

Camera Deputaților a adoptat la începutul lunii decembrie 2022 proiectul de lege care reglementează bacșișul, stabilind astfel că nivelul oferit va fi de maximum 15% din valoarea consumației. Pentru această măsură s-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri. Ce părere au proprietarii din domeniul HORECA despre acest lucru?

Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie a.c. arată că bacșișul trebuie trecut pe nota de plată, iar nerespectarea acestei dispoziții ar putea atrage o amendă cuprinsă între 2 mii și 4 mii de lei.

Din păcate, măsura a stârnit o serie de semne de întrebare încă din primele zile. Mai mulți angajați din domeniu susțin că măsura nu este deloc una bună pentru ei pentru că înainte plecau cu bacșișul direct acasă, zilnic, dar acum sunt nevoiți să aștepte impozitarea de la final de lună.

Proprietarul unei cafenele susține că a avut reacții negative din partea colegilor din echipă, dar și a unor clienți.

,,Oamenii nu sunt obișnuiți să lase bacșiș și în cafenea, de multe ori comenzile se iau to go și toate se plătesc pe loc, ambele acțiuni neavând o asociere directă cu bacșișul. Aici intervenea borcanul de pe tejghea, care încuraja oaspeții să lase un bacșiș, chiar dacă vorbim de 1 leu.

Plus de asta, angajații nu mai iau tips-ul acasă în fiecare zi, ci așteaptă final de lună și iau în minus cu 10%. Mai mult de atât, statul impozitează o sumă care a fost deja impozitată, clienții dau bani care au fost deja impozitați de către stat prin diverse moduri”, spune Bogdan Georgescu, proprietarul Mabo. (Sursa; hotnews.ro)

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments