Istoria casei Lahovary din București: primul proiect în care Ion Mincu anunță elementele stilului neo-românesc

Imobilul a fost proiectat de Ion Mincu ca o casă manifest de arhitectură, prima realizată după întoarcerea sa de la Paris și prima în care anunță elementele stilului neo-românesc.

Casa Lahovary se află pe strada Ioan Movilă nr. 5-7 și în prezent în ea funcționează Pavilionul 4 al Spitalului Clinic ,,Dr. I. Cantacuzino” din Capitală.

În interiorul Vilei se fac operații de obstretic-ginecologie, iar la subsol mai există două cabinete de întrerupere de sarcină, cabinetul asistentei șefe, vestiarele medicilor și salonul de odihnă după întreruperile de sarcină. Cu toate astea, clădirea a fost una de renume devenită simbol în evoluția lui Ion Mincu.

,,Când a venit la mine generalul Lahovary și mi-a cerut să-i fac o locuință în stil românesc – ce mult s-a identificat cu neamul românesc acest om cu origina străină! – în mintea mea era ceva vag în ce privea materialul, deoarece abia sosisem în țară.

Câteva mănăstiri văzute, ceva case de munte, ceva fotografii luate de la pictorul Alpar și atâta tot. Am căutat s-o aduc la cea mai tipică și mai simplă expresie, mai ales că dimensiunile reduse permiteau așa ceva.

Am întrebuințat policromia, care este în firea romanului și pentru aceasta am recurs, din motive de durabilitate și frumusețe, la faianță”, mărturisea arhitectul Ion Mincu. Spusele sale sunt citate de Spiridon Cegăneanu în Revista “Arhitectura”, nr.1, din 1925.

Cu puțin timp înainte să moară, generalul lasă în testament ultimele dorințe: să fie înmormântat lângă fiul său, dar și ca Ion Mincu să proiecteze o capelă în formă de bisericuță românească pentru ambii, care devine un monument funerar unic în România, dar care nu figurează oficial pe Lista Monumentelor istorice.

Din păcate, cavoul familiei Lahovary de la Cimitirul Bellu a fost devastat, bustul Generalului a fost furat și de atunci urma lui s-a pierdut.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments