Lucruri mai puțin știute despre Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși rămâne și în zilele noastre unul din cei mai talentați sculptori români, lucrările sale fiind apreciate peste tot în lume. Cel din urmă a lăsat Pământului întreg dimensiunea sacră a realității sale, dar și detalii inedite despre personalitatea și caracterul lui. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute publicului larg despre Constantin Brâncuși!

  1. Sculptorul a fost nevoit să spele vase în câteva restaurante în primii ani trăiți la Paris, fiind atunci singura modalitate de a-și câștiga existența.
  2. A trăit o poveste de dragoste de 20 de ani cu miliardara americană pe nume Peggy Guggenheim.
  3. A avut o poveste de dragoste cu Maria Tănase în anii ’30.
  4. Guvernul român din anii ’50 (sub influența sovieticilor) a plănuit să demoleze Coloana Infinitului, după ce au considerat lucrarea ca fiind o sculptură burgheză, plan care nu a fost niciodată dus la bun sfârșit.
  5. Prima expoziție a avut-o la 30 de ani.
  6. Nu i-a plăcut niciodată gloria.
  7. Vameșii din SUA l-au obligat să plătească taxe la transportul lucrării ,Pasărea din Văzduh’, deși nu trebuia, după ce aceștia i-au inclus opera la categoria ,ustensile de bucătărie și instrumente muzicale’.
  8. Brâncuși ar fi făcut Statului Român oferta de a-i lăsa moștenire nenumărate lucrări și chiar atelierul său din Paris, dar ar fi fost refuzat pe motiv că era un reprezentant al burgheziei decadente, astfel a cerut cetățenie franceză și a lăsat totul Franței.
0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments