Mihai Tudose – Raport europarlamentar (I)

Drumul României spre modernizare și dezvoltare trece, inevitabil, pe la Bruxelles. Apartenența țării noastre la Uniunea Europeană nu este nici o fundătură, cum încearcă unii să ne sperie, dar nici un panaceu, cum se chinuie alții să ne convingă. România în UE este un dat al istoriei și o șansă pentru români.

Depinde, însă, de noi, de la București și Brăila, până în sate ce par încă uitate de lume, să valorificăm această șansă, să punem banii europeni la lucru în serviciul românilor și să aducem în secolul XXI o țară cu resurse umane și naturale extraordinare. Și spun acest lucru după zeci de mii de kilometri parcurși numai în acest mandat la Parlamentul European și după mii de întâlniri cu oameni de toate condițiile sociale și toate orientările politice, trăitori în nenumărate țări ale UE – între care și mulți, prea mulți români înstrăinați, sper eu vremelnic. Ca să-i aducem înapoi și ca să-i convingem pe cei din țară să nu mai ia calea emigrației, trebuie să construim – urgent și durabil – România pe care ne-o dorim cu toții.

O Românie membră cu drepturi depline în UE, ceea ce înseamnă aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen. O Românie cu o infrastructură și o economie dezvoltate cu suportul fondurilor europene, ceea ce înseamnă accesarea accelerată a sumelor din PNRR pe care le avem la dispoziție. O Românie cu servicii medicale, educaționale și sociale, ceea ce presupune un efort masiv al statului pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor societății, fie și într-un târziu.

De asemenea, mai avem multe de făcut pentru a fi o prezență activă, care contează în raporturile de forțe în UE. Apartenența la orice grup sau organizație, fie a unui individ, fie a unei comunități, presupune intrarea într-un joc de putere. Țipetele frustrate de pe margine ori îmbățoșarea vreunuia care promite că va bate el cu pumnul în masa Europei nu ne asigură nici un statut mai bun, nici un plus de influență.

România încă mai are de învățat să joace la nivel european. La fel cum mai avem mult de lucru în țară pentru o capacitate administrativă eficientă, care să gestioneze un stat dinamic și modern.

Veți putea citi aici, în următoarele săptămâni, o sinteză a activității mele în Parlamentul European, din 2019 până acum.

Mult sau puțin, în pofida pandemiei și sub semnul crizelor prin care am trecut cu toții în acești ani – tot ceea ce am făcut a fost cu gândul la România și la români. Pe care intenționez să-i reprezint în continuare cu aceeași bună credință.

Mihai Tudose, europarlamentar PSD, Grupul S&D din Parlamentul European

https://www.socialistsanddemocrats.eu

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments