Noua generație creativă @ DIPLOMA 2017
Am fost la DIPLOMA 2017, iar dacă ești pasionat de artă și cultură trebuie să mergi și tu! O să îți povestesc pe scurt despre ce este vorba, iar la final vei putea citi un interviu cu Alin Mitrache, expozant, proaspăt absolvent al Facultății de Arhitectură (Univ. Spiru Haret).
Despre DIPLOMA
Aflat la cea de-a patra ediție, DIPLOMA este festivalul absolvenților de facultăți creative, pus la cale de către The Institute și inspirat de UniCredit Bank. Anul acesta are loc între 6 și 15 octombrie; expozițiile dedicate Artelor plastice și Artelor aplicate vor avea loc la Palatul Știrbei (Calea Victoriei 107, L-V 12-21 & S-D 10-21), iar evenimentele dedicate Artelor Scenei vor fi găzduite de teatrul Apollo 111 (Str. Ion Brezoianu 23-25) și The Institute (Str. Știrbei Vodă 104-106). Scopul festivalului este să ne aducă mai aproape de artă și cultură, dar și să dezvolte dialogul dintre tinerii absolvenți și mai marii industriilor creative.
Mesajul lui Andrei Borțun (CEO The Institute): „Un sfat pentru proaspeții absolvenți, respectiv proaspeții creativi ai României este acela de a încerca să lucreze cât mai mult între ei, interdisciplinar. Să profite de orice scenă pe care o au la dispoziție pentru a se prezenta seniorilor și stakeholderi-lor din fiecare industrie în parte și, desigur, și unui public larg. Trebuie să cunoască alți oameni și este extraordinar de important să lucreze în proiecte multidisciplinare alături de alți oameni talentați.”
De vorbă cu Alin Mitrache
Pentru că am avut ocazia să stau de vorbă cu unul dintre expozanți, absolvent al Artelor aplicate, l-am rugat să îmi răspundă la 5 întrebări și iată ce a ieșit.
- De ce arhitectura?
Mă gândesc la o mie de motive pentru care am ales să fac asta, și în fiecare zi mai descopăr câte unul care să îmi confirme alegerea. Văd arhitectura ca pe o combinație armonică între rațiune și sentiment, matematică și artă. Un amalgam de cunoaștere care se manifestă fizic, transcende în timp, și transmite atât informație crudă, cât și stări emoționale. Nu mai vorbim de evidenta sa latură funcțională.
- Câteva cuvinte despre proiectul tău
Pe foarte scurt, este vorba de un proiect de locuințe colective, o alternativă la tot ceea ce se găsește pe piață la oră actuală. Am căutat să îmbin aspecte ale locuirii la oraș cu aspecte caracteristici locuirii la țara, în căutarea unei soluții de locuire în cadrul urban care să îmbine avantajele amândurora. În orice caz, găsiți o descriere mai amănunțită la expoziție.
- Cu ce stil arhitectural rezonezi? În general, în București?
În general, la nivel de ideologie cel puțin, cred că rezonez cel mai bine cu brutalismul, cu toate că acesta nu s-a manifestat în București în adevărată lui splendoare. Fiind însă derivat din modernism, elemente definitorii ale sale pot fi găsite în multe clădiri ridicate în București în anii ’60-’80, cu arhitectură socialist-modernistă.
- Clădirea ta preferată din București?
Răspunsul la întrebarea asta e destul de dificil, deoarece capitală este împânzită de clădiri frumoase cu valoare nu doar estetică, ci și culturală, istorică sau socială pe care nu le-aș putea pune într-o ordine ierarhică. Că să răspund totuși la întrebare, îmi vine acum în cap clădirea facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, că tot vorbeam mai devreme de modernismul socialist.
- Un mesaj pentru tinerii români
“Lăsați caterinca și puneți mâna pe carte”. Nu citez pe nimeni, dar poate sunt luat mai în serios așa.
Pe Alin îl găsiți aici și în curând aici.
Așa că, dacă ești pasionat de artă și cultură sau dacă ești curios să vezi „cu ce se mănâncă”, DIPLOMA este un punct de întâlnire/pornire foarte bun. Cunoști oameni care rezonează cu domeniile creative, oameni care se pricep și de la care poți învăța ceva nou și mai ales, descoperi noua generație de creatori/creativi din inima Bucureștiului. Hai, mai ai 4 zile la dispoziție ^_^
Ai fost, ai văzut? Ce lucrare ți-a plăcut cel mai mult? Urcă o poză pe Instagram și dă-ne tag @descoperabucurestiul.
https://descoperabucurestiul.eu