Palatul Kiseleff și copilăria Regelui Mihai: moment nefericit pentru Casa Regală

Palatul Kiseleff mai este cunoscut ca Vila de la Șosea sau Casa de la Șosea, situată pe Șoseaua cu același nume, paralelă cu str. Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Vila a fost cumpărată de Regele Carol I în 1909, iar mai apoi sub acest acoperiș au locuit: Carol al II-lea, soția sa pe nume Elena și Mihai. La 8 iunie 1930, aici a avut loc întâlnirea istorică dintre Regele Mihai și tatăl său, Carol, care se întorsese din exil tocmai pentru a-i atribui tronul.

„N-am nici o amintire despre el [Carol, n.n.] până în 1930, când s-a întors în țară. …Mi-amintesc foarte clar, eram în casa de pe Kiseleff și el a venit să mă vadă. Știam că el există, îl văzusem și în fotografii, dar nu puteam să fac nici o legătură între persoana lui și ceea ce știam eu despre el.

… Era atunci de față parcă și Principesa Elisabeta. Mama se retrăsese lângă o fereastră și plângea”, a rememorat Regele Mihai în cartea de dialoguri cu Mircea Ciobanu.

După abdicarea Regelui Carol al II-lea din 1940 și revenirea în țară a Reginei-Mamă Elena, generalul Ion Antonescu i-a propus celei din urmă să locuiască la Palatul Kiseleff.

Regele Mihai a abdicat în anul 1947, un an mai târziu clădirea a fost naționalizată, iar proprietățile și bunurile administrative au ajuns pe mâinile autorităților.

Din acel moment, Palatul Kiseleff avea să își piardă strălucirea și scopul, fiind transformată în Club al Ambasadei URSS, ulterior având rolul de cămin studențesc din anul 1981.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments