Până la cer și înapoi! Asociația Blondie, șansa reală la viață pentru peste 400 de copii bolnavi: ”Avem stare de beție în momentul în care vine un caz nou și putem ajuta”– FOTO

Peste 400 de copii români au fost salvați în ultimii trei ani datorită transporturilor aeriene peste hotare organizate de Asociația Blondie. Micuții, născuți cu grave malformații, au fost operați în clinici din 16 state. Deși tratamentul este decontat prin formularul E112, transportul până acolo, nu.

S-au împlinit trei ani de când Asociația Blondie transportă copii grav bolnavi spre șansa lor la viață. Închiriază avioane și zboară spre spitale din străinătate. Până acum au fost 144 de zboruri, în 16 țări. În kilometri parcurși, înseamnă mai mult decât distanța de la Pământ la lună.

”Noi avem stare de beție în momentul în care vine un caz nou și putem ajuta”

Fondatoarea asociației, Adelina Toncean (foto jos), povestește că nu a refuzat niciodată pe nimeni: ”Noi avem stare de beție în momentul în care vine un caz nou și putem ajuta. Sunt atât de fericită că este la noi greul. Nu vreau ca vreun părinte să stea să se întrebe oare eu cum ajung acolo la tratament, oare unde să merg.

Nu am luat niciodată în calcul posibilitatea că s-ar putea să nu iasă un zbor. Ne bazăm foarte mult pe comunitate. Este foarte important că Tarom este alături de noi, pentru că au avioane mari și ne permit să zburăm cu mai mulți copii o dată, lucru care nu este legat doar de costuri ci și de faptul că de fiecare dată scoatem medici de la muncă pentru a putea zbura cu noi. E important că natural se întoarce aeronava în România și atunci putem să și aducem copiii acasă”, a declarat fondatoarea Blondie.

În zborul 144 este și Medeea, o fetita de 7 ani, născută cu probleme la inimă. Primele două intervenții le-a făcut în România.

A treia operație și ultima o va face la Milano. Cel de-al doilea pacient, Patrick, este un bebeluș de doar două luni născut cu mai multe malformații.

După două ore de zbor, Patrick și Medeea au ajuns la Milano, unde vor face intervențiile de care au atât de mare nevoie. În România s-au întors alți doi copii care au fost tratați și operați de medicii italieni. .

Adelina Tecucean: Un zbor medical ajunge și la 50.000 de euro

În România, în fiecare zi, două persoane află că boala de care suferă nu poate fi tratată în țară. Tratamentul într-o clinică din străinătate este decontat prin formularul E112, dar transportul până acolo, nu.

„Transportăm cele mai grave cazuri medicale – boli rare, boli genetice, afecțiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformații cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi.” spune Adelina Toncean.

Un zbor medical costă între 20-30.000€, dar poate ajunge și la 50.000€. De trei ani, în pofida pandemiei și războiului, Asociația Blondie susține toate zborurile medicale în afara țării, pentru fiecare caz când viața depinde de asta.

„Blondie a fost salvarea noastră în pandemie. Când toate liniile aeriene erau închise, noi am făcut transporturi cu Blondie. Altfel, nu s-au mai putut face. La început părea că a fost ceva intermitent, o întâmplare, dar apoi, când am văzut că s-au împlinit o sută de zboruri, 144 chiar, şi când am numărat câţi copii au fost transportaţi, mi-am dat seama ce lucru extraordinar face Blondie. De fapt, Blondie a fost salvarea acestor copii! Sunt puţini care înţeleg lucrul ăsta!”, spune dr. Cătălin Cîrstoveanu (foto jos), şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie”.

Blondie a organizat și șase transporturi aeriene medicale într-o săptămână. Asociația a zburat cât să înconjoare Pământul de zece ori, a aterizat în 16 țări, iar copilașii transportați, în mare majoritate aveau vârste mai mici de un an. Dincolo de asta, Blondie a asigurat și transportul a peste o mie de copii orfani din Ucraina, de la începutul războiului încoace.

Cel mai mic copil transportat cu ajutorul Asociaţiei Blondie avea 3 zile, iar 80% dintre pacienţii transportaţi nu aveau împlinită vârsta de un an.

Obiectivul Asociației este achiziția unui avion – ambulanță aeriană

Ambulanța aeriană preia bolnavi în stare critică și îi transportă de urgență către spitalul pregătit să îi primească, chiar dacă acesta este la o distanță mare.

„Cu 1.500.000 € achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune „Eu zbor sau mor!”. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România.

De pildă, duminică am transportat un copil de 3 ani cu cancer de prostată. Clinica din Paris a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 ani și chiar și așa, tot era un caz prematur.” spune Adelina Toncean.

Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Misiunea asociației e simplă. Este despre a nu muri nimeni, înainte să afle cum e să fii iubit.

Pentru zeci de jurnaliști, zborul cu numărul 144 a reprezentat o călătorie de neuitat. A fost o zi plină de emoții și lacrimi, chiar și pentru veterana Adelina Toncean. Care însă nu are timp de odihnă. Va organiza alte curse și va zbura din nou, până la cer și înapoi!

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments