Personalități uitate: August Treboniu Laurian a publicat alături de Nicolae Bălcescu prima revistă de istorie românească

August Treboniu Laurian s-a născut cu numele real Augustin Trifan la Sibiu și a murit în 25 februarie 1881 la București. Acesta a rămas în istorie ca fiind unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848, deși a fost un renumit filolog, istoric, publicist și om politic.

De asemenea, Augustin Trifan a deținut și rolul de membru fondator al Academiei Române. Tatăl său a fost Pavel Trifan, preotul român greco-catolic din Fofeldea. Fratele i-a călcat pe urme părintelui lui, dar Treboniu a decis să activeze în alte sfere.

Primii pași în carieră au început după ce s-a ocupat cu studii filologice ca profesor la Sf. Sava, ulterior la Universitatea din București, acolo unde l-a întâlnit pe Nicolae Bălcescu.

Cei doi au decis ulterior să pună bazele primei reviste de istorie românească numită ,Magazin istoric pentru Dacia’, care se adresa românilor din cele trei principate.

Mai exact, articolele de acolo promovau un punct de vedere naționalist privind vechimea, continuitatea și unitatea oamenilor din Transilvania, Moldova și Muntenia.

Din dorința de a purifica limba română de influențele vecine, cel din urmă a încercat să reconstituie limba din secolul al XIII-lea, dinaintea ocupației maghiare.

De asemenea, tot Augustin Trifan a pornit de la ideea că menirea omului de știință este de a servi prin demersul de a îndrepta limba și de a îndepărta cuvintele care nu par corecte.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments