Planurile lui Nicolae Ceaușescu: marile distrugeri din București în ultimii ani de comunism

Regimul comunist a pus amprenta pe România mai mult decât și-ar fi dorit unii oameni. Câțiva cetățeni se bucură și acum de căderea regimului, timp în care alții susțin că lumea era mai bună cu regulile aferente și planurile lui Nicolae Ceaușescu ce nu au apucat toate să vadă lumina soarelui.

Bucureștiul este orașul care a suferit multe modificări în acea perioadă greu încercată pentru cei mai mulți. Schimbările drastice au intervenit după apariția în 1974 care avea în vedere teritoriul și localitățile urbane și rurale puse sub lupa autorităților care își doreau demolări pe scară largă.

Art. 33 din această lege arăta că: ,,Terenurile cu sau fără construcții aflate în proprietatea sau folosința persoanelor fizice, situate în perimetrul construibil al localităților, vor putea fi expropriate cu plata unei juste despăgubiri”.

Concret, în felul acesta statul comunist își asigura baza legală pentru exproprierile masive care au urmat. Din păcate, la scurt timp după cutremurul din 1977 multe din clădirile care făceau parte din patrimoniul cultural și istoric al Capitalei au căzut pradă voiței dictatorului de a realiza un București în conformitate cu visele lui.

De asemenea, în perioada cuprinsă între 1977 – 1987 nu mai puțin de 21 de capele și biserici au fost dărâmate. Din păcate, în cursul acestor schimbări au existat și modificări ale structurii stradale care au influențat și nomenclatura stradală în cele din urmă. Mai exact, din cauza demolărilor și repoziționării străzilor, numeroase nume vechi de peste o sută de ani s-au pierdut, dar și clădiri importante care au fost uitate.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments