Povestea Anei Pauker: prima femeie ministru de Externe din istoria României

Ana Pauker a trezit interesul americanilor după ce s-a aflat de luxul în care trăia. Aceasta s-a bucurat de puteri depline în țara controlată de sovietici în anul 1948, după ce contribuise semnificativ la îndepărtarea Regelui Mihai I, ascensiunea comuniștilor la putere și distrugerea partidelor istorice.

În presa de peste Ocean ea era numită ,,cea mai nemiloasă femeie din lume”, dar și cea mai puternică femeie din Estul Europei.

,,Se îmbracă acum într-un stil cu care nu era obişnuită. Dispreţuieşte bijuteriile, dar a căzut pradă noului look, cumpărând lăzi de haine, cele mai multe costume gri şi negre şi rochii, fiecare la câte 400 de dolari piesa.

Spre deosebire de ceilalţi lideri comunişti, ea poartă nestingherită hainele de lux, fie că se află la vreo întâlnire cu muncitoarele din fabrici, fie că participă la o sărbătoare a lui Octombrie roşu. Călătoreşte cu o limuzină, cu şofer, şi a prins pasiune pentru câinii săi cu pedigree. Ea este cea care se bate pentru destinele comuniştilor”, scria jurnalistul Seymor Freidin, în februarie 1948.

De asemenea, mulți considerau că aceasta putea dintr-o suflare să ruineze un guvern și să zdrobească visul unui politician.

Un amănunt care a rămas adânc înrădăcinat în istoria țării noastre a fost ordinul Anei Pauker, care l-a pus pe Petru Groza să îl forțeze pe Regele Mihai I să abdice și să părăsească România, după instalarea ei ca ministru.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments