Observatorul Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu”: singurul observator astronomic din București deschis publicului

Istoria sa începe în 1908, moment în care Victor Anestin îl cooptează pe amiralul Urseanu în Societatea Astronomică Română ,,Camille Flammarion”. Cel din urmă devine la scurt timp președintele societății ce avea ca scop înființarea unui observator astronomic popular care să servească la propagarea astronomiei în rândul maselor.

Amiralul demarează mai apoi lucrările de construire prin eforturi financiare proprii, astfel că pune bazele unei clădiri din Capitală pe bulevardul Colței (Bulevardul Lascăr Catargiu de astăzi), despre care obișnuia să spună: “Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp, când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc pe mare.”

Clădirea a fost dotată ulterior cu o lunetă Zeiss de 150 mm diametru și distanță focală de 2.7 metri, luneta fiind a treia ca mărime din țară de la acea vreme. În anul 1933, Jeanne Urseanu, văduva bărbatului, a donat clădirea municipalității orașului, cu condiția ca ea să păstreze amintirea realizării amiralului.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments