Povestea matematicianului Ernest Abason: s-a născut în București și a adus contribuții în domeniul funcțiilor periodice

Ernest Abason s-a născut pe data de 6 ianuarie 1897 și a fost un matematician și inginer constructor român. De asemenea, acesta a deținut rolul de profesor la Politehnica din București și a adus contribuții în domeniul funcțiilor periodice, mecanică și în electricitate.

Matematicianul a crescut într-o familie de evrei și-a efectuat studiile universitare în Capitală, iar în 1921 era deja licențiat în matematică, ulterior un an mai târziu și în domeniul ingineriei construcțiilor.

Profesorul care l-a îndrumat a fost nimeni altul decât Traian Lalescu, cel care l-a vegheat în timpul doctoratului pe care l-a dat cu un subiect din domeniul ecuațiilor integrale.

Abason a devenit în 1922 membru al Societății ,,Gazeta Matematică” și a fost profesor titular la Catedra de Geometrie discriptivă pe lângă Școala Politehnică din București.

Contribuțiile sale au fost de-a lungul timpului în special în: ecuațiile integrale, seriile periodice, analiza armonică a funcțiilor periodice, dar și aplicațiile analizei matematice în electricitate și electromecanică.

Lucrări:

1925, 1926, 1931 – Curs de matematici generale;
Geometrie descriptivă pentru elevii Școlii Politehnice.
1933: Elemente de mecanică.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments