Povestea Mariei Rosetti, prima femeie ziarist din România: revoluționara a luptat ținându-și copilul în brațe

Maria Rosetti a fost soția lui Constantin Alexandru Rosetti și muza pictorului Daniel Rosenthal pentru tabloul ,România Revoluționară’. Deși nu s-a născut în țara noastră, cea din urmă și-a însușit spiritul naționalist român luptând pentru modernizarea societății

Aceasta a reușit să rămână în istorie pentru rolul-cheie avut în Revoluția de la 1848 și să devină prima femeie ziarist din țara noastră. Cea din urmă s-a născut sub numele de Mary Grant în Marea Britanie și a fost fiica armatorului englez Eduard Grant și a franțuzoaicei Maria Lexasseur.

Prin intermediul fratelui său, tânăra ajunge în Țara Românească, unde își întâlnește alesul inimii și bărbatul care o face mamă pentru prima dată. Din fericire, ea a reușit rapid să se adapteze locului și societății.

„Farmecul conversației Mariei Rosetti i-a făcut un cerc de prieteni distinși în București și în Paris. Scotea frumosul din orice lucru întreprindea și-l împrăștia împrejurul ei“, scria Pia Brătianu în corespondența cu Maria.

Detaliul uriaș care a făcut-o să iubească România a fost chiar povestea de dragoste cu Constantin Alexandru Rosetti, care o alinta Granta.

Deși el nu își dorea o căsătorie, scrie în jurnal astfel: „E ciudat că de câte ori văd pe această femeie, neîncetat doresc să mă însor cu dânsa. Dar dacă femeia aceea nu mă va iubi? Luni, poate că-i voi și propune. O doresc pe dânsa mai mult ca totdeauna. Mi se pare că sunt ursit a o lua de soție. Ea sau mă va ferici, sau mă va nenoroci.”

Pe 8 iunie, proclamația revoluționară este citită la Islaz, timp în care Rosetti și Brătianu sunt arestați. Tânăra mamă își ia copilul și pleacă să se alăture oamenilor care umpleau străzile Capitalei pentru a afla noile vești și pentru a le sta alături celor care se opuneau curentului.

Maria Rosetti nu stă prea mult pe gânduri și își taie bucăți din eșarfa tricoloră pe care le împarte localnicilor, ținându-și copilul nou-născut în brațe. Mai târziu, pe 13 septembrie, o regăsim în mijlocul mulțimii pe Câmpia Libertății (Parcul Carol I de astăzi), unde oferă oamenilor pâine.

„Nu voi încerca să descriu mângâierea ce aduse în sufletele noastre vizita acestei femei. În ea, fiecare din noi vedeam câte o mumă, o soră, o soție. După cele mai fierbinți îmbrățișări frățești ce primi de la toți, ea plecă încărcată cu bune cuvântările noastre“, a povestit Ioan Voinescu, martor ocular, într-un articol publicat în ziarul ,Românul’.

După un exil și lupte lungi, soții Rosetti se întorc pe meleagurile românești în 1857, moment în care Maria își începe colaborarea publicistică, după înființarea ziarului ,,Mama și copilul.”

„Vouă, mame române, închin întâiele coloane ale acestui ziar, căci prin a voastră mijlocire trebuie să ajungă el în mâinile lor și numai cu sprijinul vostru pot spera că-l voi putea face să le fie folositor… Sunteți mame, cum sunt și eu; copiii voștri sunt români, ai mei asemeni, și ai voștri, și ai mei au mamă comună: România!“, a scris aceasta.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments