Români care au câștigat Premiul Nobel: povestea unor genii

Premiile Nobel au fost create de afaceristul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a întemeiat prin testament o fundație cu scopul ca veniturile averii sale să fie oferite în fiecare an sub forma unor premii celor care au adus cele mai mari servicii umanității. Printre deținătorii titlurilor s-au aflat de-a lungul anilor și câțiva români care au reușit să câștige câte un Nobel pentru: Pace, Fiziologie și Medicină, Literatură și domeniul Chimiei.

Elie Wiesel: a fost un cetățean american născut în Sighetu Marmației, supraviețuitor al Holocaustului, scriitor, ziarist și filosof. Acesta a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace în anul 1986 și a primit în anul 2002 ,,Steaua României în grad de Mare Ofițer”.

Gheorghe Emil Palade: este cunoscut ca specialist în domeniul biologiei celulare și cu o mare implicare ca medic militar în timpul războiului.

Herta Muller: aceasta s-a născut în Banat în anul 1853, fiind distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009.

Stefan Hell: este un fizician german născut în 1962 în Arad. Acesta a primit în anul 2014 Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments