Totul despre cartierul Cotroceni: ce semnificație are numele?

Cotroceni este un cartier care este situat în sectorul 5 al Bucureștiului, zonă frecventată de oameni potenți financiar. Casele de aici au o arhitectură deosebită, iar la o aruncătură de băț se află și celebrul Palat.

În trecut, dealul Cotroceni a fost acoperit de Codrii Vlăsiei, pădure care cuprindea majoritatea teritoriului pe care se află acum orașul. În 1679, a fost construită în zonă o mănăstire de către Șerban Cantacuzino, care mai târziu a fost transformată în Palat Regal de către Carol I.

În jurul palatului și-au construit mai apoi case cei care slujeau la palat, ulterior Regele a pus bazele Gării Cotroceni în jurul palatului. Unele din cele mai importante personalități care au locuit în acest cartier au fost: Ion Minulescu, Marin Preda, Ion Barbu sau Liviu Rebreanu.

Puțini știu, dar toponimul ,Cotroceni’ provine cel mai probabil de la verbul arhaic ,a cotroci’, care însemna ,a scotoci/a adăposti’. Numele ar putea fi legat de pădurea deasă în care se ascundeau haiducii și tâlharii până în 1660, moment în care dealul Cotroceni a devenit proprietatea lui Șerban Cantacuzino, susțin istoricii.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments