Totul despre ,Frăția’: societatea secretă înființată de Nicolae Bălcescu, Ion Ghica și Christian Tell

Frăția a fost o societatea secretă înființată în anul 1843 de Nicolae Bălcescu, Ion Ghica și Christian Tell. În cadrul adunării au mai aderat ulterior și alți pașoptiști precum Alexandru, G. Golescu-Negru sau Constantin Alexandru Rosetti și mulți alții.

Deviza societății era ,Dreptate, Frăție’. Aceasta era destul de cunoscută vremurilor de urechile personalităților interesante și răzvrătite în societate, dar este cu atât mai puțin amintită în vremurile noastre în istorie.

Fundalul istoric arată că Valahia și capitala ei erau râvnite de ruși. În acele timpuri, Testamentul lui Petru I era calificat în mintea lor pentru a adormi vigilența celorlalte puteri europene, iar dacă rușii ar fi ocupat definitiv Moldova și Valahia, ar fi ajuns la Dunăre, țintă primordială în Testament.

Tocmai pentru a se putea opune acestei intenții și a salva națiunea, tinerii boieri geniali au pus bazele unei societăți numite Frăția, care își propunea să stabilească legături externe ,invizibile’, strânse și puternice.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments