Maria și C.A. Rosetti, sărut istoric: femeia i-a strecurat soțului un bilețel în gură cu ora și locul în care revoluționarii urmau să fie eliberați

Tânăra cu origini scoțiene și franceze nu a avut o frumusețe clasică, dar personalitatea și curajul au făcut-o să fie și acum un nume puternic în istorie. Aceasta a fost prima jurnalistă din România și a reușit să fie un exemplu pentru mai multe tinere.

Maria și Constantin Alexandru Rosetti au devenit soț și soție în data de 31 august 1847 în urma unei ceremonii religioase organizate în casa familiei fetei din localitatea Plymouth.

Astfel, Mary Grant a devenit Maria Rosetti, care s-a dedicat trup și suflet cauzei românilor și și-a ajutat soțul în acțiunea sa revoluționară.

Partenerul său a fost arestat în septembrie 1848 de turci, alături de alți fruntași revoluționari precum: Nicolae Bălcescu, Ion Ionescu sau Dimitrie Bolintineanu. Jurnalista s-a deghizat atunci în țărancă și le-a cerut voie celor care îi supravegheau bărbatul să îi permită să îl sărute.

Astfel, Maria a reușit să îi strecoare un bilețel în gură un bilețel în care notase ora și locul în care revoluționarii urmau să fie eliberați. Din fericire, operațiunea avea să se desfășoare cu succes, iar sărutul lor să rămână în istorie.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments