Radio România, începuturi și apelul în premieră: ,,Alo, aici Radio București, România”

Primul apel de la Radio România a avut loc pe 1 noiembrie 1928, la orele 17:00. Poate puțini știu, dar fizicianul Dragomir Hurmuzescu a fost inițiatorul mișcării radiofonicii din țara noastră, dar și președintele ,Asociației prietenilor radio-telefoniei’.

De asemenea, printre cei care au făcut posibilă mișcarea s-a numărat și poetul Tudor Arghezi care scria articole despre nașterea emisiunilor radiofonice încă din 1927.

De asemenea, tot cel din urmă a pledat pentru crearea unui post național, “o radiofonie cu adevărat românească, o radiofonie care să exprime în lumea undelor de pe continent un punct de vedere românesc, aspiraţiile şi năzuinţele adevărate ale românilor”.

Mai mult decât atât, acesta spunea despre radio că este „profesorul care vorbeşte, cititorul care citeşte, preotul care propovăduieşte, omul politic care are ceva de spus, vioara, flautul, fluierul care cântă”.

Amintim că prima emisiune radio a debutat la 1 noiembrie din sediul Societății de Radio din Strata Fântânii nr. 62, Gral. Berthelot de astăzi.

Un alt detaliu important a fost și prima voce feminină auzită de spectatori. Concret, prima crainică denumită de Hurmuzescu a fost Margareta Marinescu, cea care a anunțat în premieră: “Atenţiune! Aici Radio Bucureşti pe 365 de metri lungime de undă”.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments