Personalități uitate care s-au născut în București: fizicianul Dragomir Hurmuzescu a fost inițiatorul mișcării radiofonice din România

Dragomir M. Hurmuzescu a rămas în istorie pentru multe lucruri, dar mai ales pentru amprenta pe care a lăsat-o asupra mișcării radiofonice din România. De asemenea, acesta a fost și președintele grupului de entuziaști prin efortul cărora a fost posibilă apariția Radioului Național.

Fizicianul și inventatorul român s-a născut pe 13 martie 1865 la București și a fost profesor la Universitatea din Iași și la Universitatea din Capitală, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul învățământului electrotehnic din România și colaborator al soților Marie și Pierre Curie.

Acesta s-a născut într-o familie obișnuită, fiind primul copil al soților Martin și Profira Hurmuzescu. El a absolvit cursurile Colegiului Sfântul Sava, ulterior a urmat Facultatea de Științe din cadrul Universității București.

Cu ajutorul unui concurs obține o bursă care îi permite să studieze la Sorbona, unde în 1890 devine licențiat în Fizică, iar mai apoi șef de promoție.

La scurt timp, cel din urmă începe să lucreze în Paris sub îndrumarea profesorilor Gabriel Lippman și Marie Curie, fiind ulterior ales membru al Societății Franceze de Fizică și membru al Comitetului savanților străini din Franța.

După ce inventează un izolator folosit în construcția electroscoapelor în 1894 revine în țară, iar doi ani mai târziu este numit conferențiar de matematici generale la Universitatea din Iași. Anii trec, astfel că în 1913 se transferă la București, iar în 1937 se retrage din activitatea profesională.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments