,Moldova’, numele desprins din veșnicie: originea se află în legenda lui Dragoș Vodă

Tărâmul moldovenesc a adus lumii oameni care au reușit să facă istorie, tradiții impresionante, o gastronomie delicioasă, mituri, povești și basme care încă dăinuie. Mai exact ,,în Moldova și la Dumnezeu toate sunt cu putință”, așa cum a scris Petre Ispirescu.

Cu toate astea, părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre originea denumirii Moldovei, dar cei mai mulți istorici au îndreptat degetul spre legenda lui Dragoș Vodă.

Se spune că într-o zi, la poalele munților, cățelușa lui pe nume Molda s-a repezit asupra unui zimbru măreț care încerca să se salveze din apele repezi ale râului, după ce a fost atacat cu săgețile de vânători. Dragoș Vodă a intervenit să își salveze animăluțul, dar în zadar. Voievorul a fost îndurerat de cele văzute și astfel a pus atunci numele râurilor ,Moldova’ în amintirea cățelușei sale.

Există însă și o versiune extrem de diferită susținută de scriitorul pașoptist Costache Negruzzi, care afirma că numele Moldovei ar proveni din termeni latini care indicau regiunea respectivă drept: ,,Mollis Dacia” sau ,,Mollis Davia”. ,,Mollis” însemna ,,plăcut/încântător”, folosit ca si caracterizare pentru plaiurile impresionante.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments