Cele mai cunoscute personaje din mitologia basmului românesc: Statu-Palmă-Barbă-Cot, Ilieș-Mălăieș sau Mucea-făr-de-moarte
Cu siguranță cei care au ajuns acum la a doua tinerețe își amintesc cu nostalgie de momentul în care auzeau la culcare basmele românești și poveștile celor mai spectaculoase personaje din ele. Specialiștii au decis că tărâmul moldovenesc este fără îndoială unul din cele mai bogate din acest punct de vedere. Zona cuprinde tradiții etimologice, mituri, povestiri și basme transmise pe cale orală sau scrisă care au rezistat până în vremurile noastre.
Se spunea despre Ilieș-Mălăieș că fusese un tânăr voinic ce a încercat să salveze o fată frumoasă. De asemenea, este cunoscut din bătrâni că Statu-Palmă-Barbă-Cot era un bătrân pitic cu o barbă lungă până la cot.
De obicei, el apărea în basme ca o figură supranaturală care ajută personajele principale, le ghidează și le oferă din tainele lui pentru a lua decizii bune.
Mucea-făr-de-moarte era și el un bărbat curajos care scăpa din orice situație atunci când era vânat de dușmani sau cineva îi dorea răul. Acesta reușea să sfideze orice personaj rău și să iasă triumfător din toate.
Alături de cele menționate anterior se mai regăsesc în multe basme și personajele: Făt-Frumos, Ileana Cosînzeana, Verea Viteazul, Ţintă-Mîndră-Frunză-de-Aur, Nea-Aude, Nea-Vede, Nea-Greul-Pămîntului, Vistian-Voinicul, Statu-Palmă-Barbă-Cot, Gerilă, Setilă, Flămînzilă, Strîmbă-Lemne, Sfarmă-Piatră, Păsări-Lăţi-Lungilă, Ochilă, Scaraoţchi, Michiduţă, Baba-Cloanţa-Cotoroanţa, Talpa Iadului sau Pajura-de-Foc.