Casa Assan: originea micului palat din București

Casa Assan este un spectacol de arhitectură, bun gust și eleganță. Aceasta stă ascunsă chiar în centrul Bucureștiului, dar există totuși și localnici care nici măcar nu au auzit de ea.

Clădirea superbă a fost ridicată la începutul secolului XX, fiind căminul unui membru al influenței familii Assan. Mai exact, este vorba despre primul moștenitor, Bazil.

Concret, micul palat se află în spatele Pieței Romane, aproape de hotel Shareton, acolo unde se situează încă din anul 1914. Imobilul a fost ridicat de Ion D. Beridey, un arhitect celebru al vremurilor care a gândit și Palatul Cantacuzino (Casa Enescu) sau Casa Florescu.

Desigur că cei care au trecut pe aici au văzut asemănarea dintre Casa Assan și Casa Enescu, aici fiind vorba despre amprenta arhitectului. La intrarea în curte se poate vedea un gard imens de fier care separă orașul de oaza de liniște din interior, iar mai apoi ferestrele decorate cu diverse modele realizate din fier forjat.

Deși pare o clădire simetrică, un mic turn cu o cupolă rotundă ,sparge’ întreg peisajul. Aici se pot găsi săli precum: Sala de Șah, Salonul Oglinzilor și Candelabrelor, Sala Consiliu, Sala Edison sau Sala Zodiac.

Din fericire, mare parte din mobilierul luxos de epocă a reușit să fie conservat chiar până astăzi. De asemenea, au fost păstrate și ușile glisante în perete, care sunt prezente încă de la inaugurare.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments