Cine este Baba Dochia: este asociată cu Primăvara și un nou început

Baba Dochia sau Odochia este considerată unul din cele mai importante personaje din mitologia românească. Unele teorii susțin că numele său ar fi legat de Sfânta Martiră Evdokia care este sărbătorită în calendarul de stil vechi chiar pe 1 martie, astfel fiind asociată și cu Primăvara.

Legenda mai arată și că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal. Traian, cuceritorul Daciei, s-a îndrăgostit nebunește de ea, dar cea din urmă a refuzat să i se alăture și s-a refugiat alături de poporul ei pe muntele Ceahlău.

Aceasta i-a cerut ajutorul zeului suprem Zamolxes pentru că nu putea să scape de patima lui Traian, așa că zeul o transformă în stâncă împreună cu turma sa. O altă poveste din bătrâni susține că Baba Dochia a avut un fiu pe nume Dragobete, care s-a căsătorit împotriva dorinței ei.

Pentru a-și necăji nora, i-a dat într-o zi extrem de rece un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu se face albă. Fata a continuat să curețe ghemul până când degetele au început să îi sângereze.

Lacrimile sale i-au adus ajutorul lui Iisus Hristos, care i-ar fi oferit o floare roșie ce putea curăța lâna. Baba Dochia s-a înfuriat pe loc pentru că fata a reușit să vină acasă, dar și pentru că datorită florii și-a dat seama că a venit Primăvara.

0 0 votes
Article Rating
Distribuie pe:

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments